Nálunk dolgozó Márti barátnőm,( aki a Vajdaságból származik, és minden isteni, ősi magyar és szerb recept tudója,) fánkot sütött a hétvégén. Hátraléptem egyet,mert farsangidő van, az oké, meg szeretem is, de annyi olajat a szivacs sem vesz fel, mint a fánk. Nem sütöttem még, és nem is fogok! De nem ám.
Az enni szeretők örömével azért elmesélte hosszasan, aprólékosan ,hozzátéve, hogy kedden is süt,mert akkora sikere volt....Na ez durva.
Hm.,.fánk...
-Juli! Van kedved fánkot sütni?- már el is dobott mindent, geographit, deutschot, és hát nekiálltunk az első fánkunknak.
Megtalálható a www.desszert.eu -n.
Nem olyan igazi gasztrofilmbe való dagasztós,habos, látványos a tésztája, viszont cserébe tök könnyű csinálni. Fánk, parázóknak.
Eleve dupla adagban, mint a megadott...bíztam a receptben.
50dkg liszt (nem hideg)
2dl tej (langyos)
4dkg élesztő
5dkg porcukor
6dkg olvasztott vaj
5db tojás sárgája (a fehérjéből meg egy kosszal lehet gyártani egy Pavlovát...kettőt)
Na,szóval ezeket dupla adagban összegyúrta Julcsikám. Gyönyörű homogén lett.
30 perc pihi, legalább dupla méret.
Kinyújtotta kb. 1cm vastagra,aztán egy 7cm átmérőjű pohárral kiszaggatta.
A maradék tésztát újra összegyúrta, aztán nyújt, szaggat. Jó sok lett.(legközelebb megszámolom mennyi)
Mire végeztünk,pont megkeltek az először kiszaggatottak,mondjuk 10-15 perc telt el.
Közepébe mélyedést nyomkodtunk.
Közepes lábosban olajat melegítettünk,nem forrót, (9-)6 -oson ment a villanytűzhely.
Mélyedéssel lefelé 3-4 darabot raktam a lábosba,és fedőt raktam rá.(így mondják a nagyok)
Aztán megfordít,(már fedő nélkül)másik fele is megsüt,és örül, mert gyönyörűek! Bár a miénk nélkülözte a címben kecsegtető "szalagos" jelzőt.
Papírtörlőre kiszedtük, melegen, dacolva a gyomorfájás rémével, én házi baracklekvárral(legközelebb rumos lesz,csak most mohóságomban ez elmaradt) Juli nutellával,befaltunk úgy fejenként khm...négyet?
Tudod,amikor nem tudsz mást mondani percekig,mint,hogy "mmmm....mmmmm.....mmmm"
Mára csak egy maradt,vigyorgó gyerekfej mintás, by Juli.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése